Lieve volgers, al een hele lange tijd heb ik geen blogs meer geschreven en dit wil ik in 2020 graag weer oppakken.

Vanaf nu zal ik elke maand minimaal één blog schrijven.

Ik dacht gelijk, waar zal ik mijn eerste blog van 2020 mee beginnen. Ik heb besloten om te starten met de changes die 2020 mij nu al heeft gegeven.

Wat is er bij mij veranderd in 2020?

Om te beginnen met het grootste nieuws, ik word moeder! Zoals veel van jullie al weten heb ik een hele lieve vrouw en ben ik getrouwd op 31 december 2017.

Al een hele lange tijd willen wij een kindje en nu gaat het dan eindelijk gebeuren. Ik hoor je denken, wie gaat het dragen dan? Wij hebben besloten dat Marjolein start, dus ik blijf voorlopig nog lekker in shape. Slim bekeken toch? Het voordeel van twee vrouwen, je kunt gewoon kiezen wie er draagt.

Het is altijd mijn wens geweest om moeder te worden, dat wij in juli 2020 zijn uitgerekend is het mooiste cadeautje wat dit jaar ons nu al heeft gegeven.

Ah fijn, om deze reden ben ik wel geïnspireerd geraakt om mij nog meer te verdiepen in zwangere dames mbt fitness. Je wilt tenslotte toch een fit mommy en hoe handig is het als je je eigen vrouw daarbij kunt coachen. Kortom over dit onderwerp zullen jullie snel meer lezen.

Het tweede puntje wat ik heb veranderd in 2020 zijn mijn eetgewoonten. 

Ik heb namelijk besloten dat ik vegetariër wilde worden.

Veel mensen die mij persoonlijk kennen zullen dit bijna niet geloven. Als ik uiteten ging met mijn familie of vrienden kon ik bijvoorbeeld niet genoeg carpaccio bestellen. Daarom zal ik wat ‘uitleg’ geven van hoe dit is ontstaan.

Toen ik Marjolein leerde kennen was ze al vegetariër, en sinds een jaartje nu veganist. Toen zei mij net vertelde dat ze dat wilde worden vond ik het nog al wat, maar je bent elkaars partners dus je accepteert het en houdt rekening met elkaar. Ik weet nog goed dat ik zei “we zijn nou eenmaal opgegroeid met een stuk vlees toch?”, “waarom doe je dit? etc”. 

Het voordeel is dat Marjolein kookt, dus ik hoefde mij in die zin niet heel erg te verdiepen in de veganistische keuken. Al snel kwam ik erachter dat dit zo niet werkt. Je doet bijvoorbeeld toch ook boodschappen voor elkaar en dan moet je wel weten welke producten je kunt kopen .

Ik merkte dat ik steeds meer ging googlen en verschillende Instagram accounts ‘stiekem’ ging volgen zoals “huh_is_this_vegan”. Al snel kwam ik erachter dat je best veel opties hebt.

Aangezien ik eerst nogal sceptisch was als vleeseter, verzette ik me vaak tegen wat ze kookte. Ik kocht bijvoorbeeld wel vegan kookboeken om haar te supporten maar wilde er zelf niets van eten.

Ik was een ‘moeilijke’ eter die gewoon houdt van aardappels met groente en vlees en wilde die aparte dingen vaak niet proeven.

Ik moet je wel zeggen dat ik voornamelijk kip at. Met een stuk biefstuk maakte je mij al niet blij. Zo’n homp vlees waar je zo lang op moet snijden en waar je een uur op moet kauwen voor je het doorgeslikt hebt.

Tot dat het volgende gebeurde, we aten regelmatig wok en Marjolein deed dit altijd met twee pannen. Een met kipfilet voor mij en een vleesvervanger voor haar.

Maar als enige voorwaarden wilde ze dan wel biologische voorgesneden stukjes kopen, want zelf die kip nog snijden ging haar nu te ver. De biologische voorgesneden kip was op in de supermarkt en dus kocht ze een stuk bio kip en moest ik de kipfilet zelf snijden.

Ik zag nog wat bloed er aan en vond het vies om die harde witte spiertjes zo door te snijden.

Zo ontstond mijn eerste afkeer. Ik ging meer googlen en filmpjes kijken en dacht bij mezelf al steeds meer “waarom eet ik nog vlees?” maar sprak het niet uit naar Marjolein.

Ik proefde af en toe een hap van haar bord en zo omstond dat ik uiteindelijk 70-80% van de week mee ging eten met wat zei at.

Uiteindelijk ging ik mij beseffen dat de vleesvervangers zoals plantaardige kipstukjes of kruimgehakt amper verschillen met de echte variant maar dat je er zoveel dierenleed mee bespaard.

Wij hebben zelf twee honden en wij beschouwen ze echt als onze familie. Je hoort wel eens dat honden mishandeld worden en dan staat heel social media op zijn kop, maar ik begon steeds meer te denken: Is dit voor alle andere dieren dan niet hetzelfde?

Tuurlijk kennen we honden als onze huisdieren en staat dit zo dichtbij dat je dit eerder zielig vindt. Maar waarom kun je bijvoorbeeld eerst met je gezin naar de kinderboerderij gaan en vertellen aan je kinderen hoe schattig al die dieren zijn en liggen ze vervolgens ‘s avonds op je bord?

Ik ging in mijn eentje docu’s kijken waaronder bijvoorbeeld “Bont girl” van Famke Louise. Marjolein wilde het al niet zien want kan er heel slecht tegen om dat dierenleed te zien en al helemaal met de zwangerschapshormonen. Ik keek alleen terwijl zij aan het werk was en zat huilend op de bank.

Miljoenen dieren worden dagelijks mishandeld of vermoord, voor ons, omdat wij het blijven eten en/of dragen.

Als je zou zien hoe de dieren op je bord komen weet ik zeker dat veel meer mensen vegetariër worden, maar vaak willen mensen het niet weten. Dat zegt eigelijk al genoeg.

Zo creëerde ik mijn eigen mening hierover, dus absoluut niet gepusht door mijn vrouw. Zij was altijd degene die mij gewoon vlees liet eten en sterker nog, dubbel voor mij kookte. Echte liefde als je het mij vraagt maar nu dus vooral liefde voor alle dieren, en het niet meer eten hiervan.

🌱

Ik veroordeel uiteraard niemand, want ik heb het zelf ook levenslang vlees gegeten. Ook snap ik dat niet iedereen zomaar zou stoppen met vlees, maar als iedereen één a twee keer in de week voor een vervanger kiest veranderd dit al een hele hoop!

Volgens mij is mijn eerste blog zo lang genoeg geworden. Ik hoor graag hoe jullie 2020 is begonnen en als je life changers hebt, wat deze zijn geworden in dit jaar. Mocht je vragen of hulp nodig hebben bij een gezonde leefstijl? let me know!

Keep you posted! X

2020


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *